Meidan perhe - our family - January 2010 Photo by Tatu Blomqvist

Wednesday, May 4, 2011

Vappu





Vappu viikonlopun ohjelmaan kuului lauantaina taysi tyopaiva kirurgiakurssin kanssa ja sen jalkeen lampaiden kakkanaytteita. Nigel lahti tyttojen kanssa Mavanallaan lauantai-iltana ja mina siis jain etsimaan nematodin munia lampaankakasta. Vappuaamuna olin jo kahdeksalta pienessa labrassani (se on oikeastaan aika iso huone mutta varusteina lahinna mikroskooppi, digitaalivaaka, jotain nayteputkia ja multistixeja) sekoittamassa kakkaa sokeriveteen. Tarkeita laboratoriotutkimusvalineita ovat myos Saaran vaaleanpunainen 'lunch box' jossa sailon sokeria seka tyttojen tyhja muovailuvahapurkki jota kaytan mittakuppina. Teen MSc Livestock Health & Production (Royal Veterinary College of London) jatkotutkintoa etaopintoina ja taman vuoden ohjelmaan kuuluu pienimuotoinen tutkimus, jonka olen paattanyt tehda Moyarin kylan lampaiden pyoromatojen fenbendazoliresistenssista (tai resistenssin puutteesta). Pari viikkoa sitten meilla oli vieraana ITC:ssa (ITC eli International Training Center by Worldwide Veterinary Service, http://www.wvsitc.org/) kaksi tuotantoelainprofessoria Edinburghin elainlaakiksesta joista toinen sattui olemaan erityisesti lammasparasiittiasiantuntija. Oli onnekasta tavata tama Neil Sargison juuri nyt kun suunnittelin tata pikkututkimustani kaytannossa ilman mitaan ohjausta Lontoon puolesta. Olin ajatellut myos etta naytteita tarvittaisiin hurjan paljon enemman ja nain jo hieman painajaisia niiden tutkimisesta mutta selvisi etta 36 on ihan sopiva maara. Siina se Vappu sitten meni.






Ootyssa on nyt suurin turistisesonki paalla kun intialaisista kouluista on kesalomaa ja Ooty on suosittu matkakohde etela-Intialaisille. Emmalla ei ole lomaa koska kansainvaliset koulut noudattavat erilaista lukukausijarjestysta. Meille 'paikallisille' tama lomakausi on tosi piinallista. Liikennetta on kapeilla kaduilla ja teilla ihan hirveasti ja parkkipaikkoja ei ole missaan (meidan kotikatukin on ihan taynna turistibusseja). Monet jarjestavat menonsa niin etteivat viikonloppuisin poistu kotoa ollenkaan. Me paastaan onneksi yleensa Mavanallaan pakoon viikonloppuihmistulvaa. On vahan kuin Helsingissa vappuna paitsi etta homma jatkuu 1.5kuukautta, aina kesakuun alkuun asti.



Meidan kuudes kirurgiakurssi paattyi tanaan. 10 paivan kurssin vetaminen on aika intensiivista puuhaa ja olo on aika puhki nyt mutta se mielettoman hieno palaute mita osallistujat on antanut on kylla palkitsevaa. Intiassa paatyy niin paljon ei-toivottuja lemmikkikoirien pentuja kadulle ihan vain jo senkin takia ettei ole tarpeeksi elainlaakareita jotka osaisi steriloida koiria. Elainlaakiksissa ei opeteta kirurgiaa juuri ollenkaan paitsi niille jotka erikoistuu kirurgiaan (MVSc in surgery). Kuitenkin potentiaalisia peruspienelainkirugeja, kliinisessa tyossa olevia elainlaakareita on kuntien palveluksessa melkein joka kylassa. Koirien sterilaatio-tyota tekevat lahinna elainsuojelujarjestot mutta ne eivat millaan pysty kattamaan koko maata ja lisaksi nailla elainsuojelujarjestoilla on usein monia muitakin aktiviteetteja ja resursseja vaativia kampanjoita. Meidan missio on nyt opettaa mahdollisimman monelle nuorelle elainlaakarille peruspehmytosakirurgiaa.











No comments:

Post a Comment